10 tips tegen een dip.

Voor het tijdschrift Lotje&co schrijf ik een tip-pagina. 10 tips waar verder geen psycholoog of expert aan te pas komt (dus pin me er niet op vast). Maar waar ouders met én zonder gehandicapt kind hopelijk wat aan hebben. In het afgelopen nummer bestreed ik de winterdip. Moe, murw of  depri? Volg deze tips en alles komt goed. Ja ! Echt! Alles!

10 tips tegen een dip

Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Busvervoer gedoe. Wéér een afgekeurd verantwoordingsformulier. Een mens kan van minder doordraaien. En dan is het ook nog eens rotweer. Maar hou vol! Met deze tips kom je de winter wel door.

Spastisch kind in stromende regen

1. Beweeg

Hoe graag je ook in foetushouding op de bank wil hangen met een zak chips onder je linker- en de afstandsbediening onder je rechter oksel: doe het niet. Ga naar buiten en beweeg! Je hoeft je echt niet meteen aan te melden voor de marathon in New York. Maar drie keer in de week een half uur fietsen, lopen of trainen in de sportschool kan uiteindelijk hetzelfde effect hebben als antidepressiva.

2. Lees een boek

Niet alle zelfhulpboeken zijn over de top Amerikaans en/of geschreven door Dr. Phil. Neem nou Vrolijk in 3,5 maand door Gerard Jansen: een fris inspiratieboek voor elke dag. Spoedcursus Verlichting door Tijn Touber geeft je handvaten om het leven verlicht te bekijken. En Hoe maak ik van een olifant weer een mug door Theo IJzermans en Coen Dirkx helpt je van gepieker af aan de hand van de RET methode. David Allen leert je met Getting Things Done hoe je stress managet door je leven beter te organiseren. Ook geen overbodige luxe.

3. Wees Mindful

Nee, we willen geen ZEN monnik van je maken. Maar bewust leven en ademen is een mooie manier om getob en nare gedachten uit je hoofd te krijgen. Mindfulnes helpt je om ‘in het hier en nu te leven’ en niet af te dwalen in gepieker of over-geanalyseer. En dus domweg meer te genieten. Lees er een boek over of doe een cursus. Tegenwoordig kun je in elke stad wel voor Mindfulness terecht. En op bijvoorbeeld libelleacadamy.nl vind je een betaalbare online workshop.

4. Stop met suiker

Emo-eters opgelet: stoppen met suiker verandert je leven. Al is het maar voor een maand of twee. Het is even doorzetten – stel jezelf in op het als een junk uitzuigen van zakjes zoethoutthee plus meerdere nachtelijke dromen over Engelse drop – maar je krijgt er veel voor terug. Zoals een gelijkmatig humeur. En van die paar kilo minder word je ook vrolijk. Lastig stoppen? Op suikerwijzer.nl vind je inspiratie en recepten.

5. Kijk tv

Oké, dit staat haaks op tip 1. Maar soms kan het helpen om je er een avond (of dag) vol aan over te geven. Lekker staren naar de buis en verder nergens aan denken. Bij alle documentaires over zielige zorgintensieve kinderen zap je snel weg, dat spreekt voor zich. En voor je donkerste dagen bewaar je je lievelings series die bewezen op je lachspieren werken.

6. Schrijf

Schrijven over jezelf, je twijfels, angsten en frustraties helpt echt. Het blijkt zelfs een doeltreffend antidepressivum volgens een experiment van Universiteit Twente. Trakteer jezelf op een mooie pen en een Moleskine notitieboekje of start een blog. Kan jou het schelen of iemand er op zit te wachten. Als jij er zelf maar beter van wordt. Geen idee waar je moet beginnen? Meld je aan op – vergeef ons de zelfpromotie –  lotjeenco.nl voor een blogworkshop.

7. Knuffel je kind

Je zorgintensieve kind kan dan wel mede de oorzaak zijn van je dip, vaak helpt het om juist iets leuks samen te doen. Even niet zorgen, oefenen, fysio- of logo-en maar genieten. Op de zitzak een favoriete cd luisteren. Met z’n tweetjes wandelen. Of gewoon allebei een keer he-le-maal niets hoeven. Knapt je kind vast ook van op.

8. Ga naar bed

’s Avonds nog snel dat geld naar de oppas overmaken. Dat mailtje versturen. Dat wasje erin. O en die vriendin die wilde skypen? Welja, kan ook nog wel. Maar opeens is het half één nachts. En hoe we ook van onszelf denken dat we Superman of Wonderwoman zijn, we zijn het niet. We zijn mensen van vlees en bloed, die slaap nodig hebben. Je hoeft niet gepromoveerd te zijn in neurowetenschappen om te snappen dat slaapgebrek neerslachtig maakt. Dus wees streng: stuur jezelf op tijd naar bed!

9. Maak een puzzel

Puzzelen, zo blijkt uit onderzoek, werkt stressverlagend. En dan hebben we het niet over een snelle Sudoku hè. Nee, zo’n fijne ouderwetse legpuzzel. 1000 stukjes, op z’n minst. Aan de eettafel, speculaasje erbij (lap tip 4 maar even aan je laars) en gáán! Je zult zien hoe fijn het is om eens niet aan sondevoeding of spalkjesspreekuren maar aan stukjes blauwe lucht met een streepje groen te denken. Een hekel aan puzzelen? Die andere hobby van je oma, breien, schijnt even rustgevend te zijn.

10. Block Facebook

Hoe meer je op Facebook zit, hoe minder tevreden je bent, werd onlangs weer bewezen. Dus al is de online lokroep van je 293 beste vrienden nog zo verleidelijk, blijf eens een tijdje weg van Facebook. Of twitter. Of elk ander medium dat jou het idee kan geven dat anderen het makkelijker of gezelliger hebben. Want dat is natuurlijk niet zo. Kijk liever op ted.com met verhalen van de meest inspirerende mensen van deze tijd. Of beter nog, klap je laptop gewoon helemaal dicht. Word je blij van.

P.S. In de huidige Lotje&co: 10 tips bij slaapgebrek. Het magazine ligt nu in de winkel. 

Related Posts

Next Post
12 shares